10 vigtige kryptovalutaer udover Bitcoin

Giv os noget kærlighed og del artiklen :)

Hvad er kryptovalutaer?

10 vigtige kryptovalutaer

Før vi ser nærmere på nogle af disse alternativer til Bitcoin, skal vi lige træde et skridt tilbage og kort undersøge, hvad vi mener med begreber som kryptovalutaer og altcoin. En kryptovaluta, bredt defineret, er virtuelle eller digitale penge, der tager form af tokens eller “mønter”. Mens nogle kryptovalutaer har vovet sig ind i den fysiske verden med kreditkort eller andre projekter, forbliver det store flertal helt uhåndgribelige.

“Krypto” i kryptovalutaer henviser til kompliceret kryptografi, som gør det muligt at skabe og behandle digitale valutaer og deres transaktioner på tværs af decentrale systemer. Sideløbende med denne vigtige “krypto”-funktion i disse valutaer er der en fælles forpligtelse til decentralisering; kryptovalutaer udvikles typisk som kode af hold, der indbygger mekanismer til udstedelse (ofte, men ikke altid, gennem en proces kaldet “mining“) og andre kontroller.

Kryptovalutaer er næsten altid designet til at være fri for statslig manipulation og kontrol, selv om dette grundlæggende aspekt af industrien er kommet under beskydning i takt med at de er blevet mere populære. De valutaer, der er modelleret efter Bitcoin, kaldes kollektivt altcoins og i nogle tilfælde “shitcoins”, og de har ofte forsøgt at præsentere sig selv som modificerede eller forbedrede versioner af Bitcoin. Mens nogle af disse valutaer kan have nogle imponerende funktioner, som Bitcoin ikke har, har en altcoin endnu ikke nået det samme sikkerhedsniveau som Bitcoin’s netværk.

+4000 kryptovalutaer

Nedenfor vil vi undersøge nogle af de vigtigste digitale valutaer ud over Bitcoin. Først dog en advarsel: Det er umuligt for en liste som denne at være helt omfattende. En af grundene hertil er, at der findes mere end 4.000 kryptovalutaer pr. januar 2021. Mange af disse kryptovalutaer har få eller ingen følgere eller handelsvolumen, mens nogen har enorm popularitet blandt dedikerede fællesskaber af bagmænd og investorer.

Ud over det udvides feltet af kryptovalutaer hele tiden, og det næste store digitale token kan blive frigivet i morgen. Mens Bitcoin i vid udstrækning betragtes som en pioner i verden af kryptovalutaer, anvender analytikere mange tilgange til at evaluere andre tokens end BTC. Det er f.eks. almindeligt, at analytikere tillægger stor betydning at rangordne mønter i forhold til hinanden med hensyn til markedskapitalisering. Vi har taget højde for dette i vores overvejelser, men der er også andre grunde til, at et digitalt token kan indgå i listen.

1. Ethereum (ETH)

Det første Bitcoin-alternativ på vores liste er Ethereum, som er en decentral softwareplatform, der gør det muligt at opbygge og køre smarte kontrakter og decentrale applikationer (dapps) uden downtime, kontrol, svindel eller indblanding fra tredjepart. Målet bag Ethereum er at skabe en decentraliseret pakke af finansielle produkter, som alle i verden frit kan få adgang til, uanset nationalitet, etnicitet eller tro. Dette aspekt gør konsekvenserne for dem i nogle lande mere overbevisende, da de uden statslig infrastruktur og statslige identifikationer kan få adgang til bankkonti, lån, forsikringer eller en række andre finansielle produkter.

Applikationerne på Ethereum køres på ether, dens platformsspecifikke kryptografiske token. Ether er som et køretøj til at bevæge sig rundt på Ethereum-platformen og er mest efterspurgt af udviklere, der ønsker at udvikle og køre applikationer inden for Ethereum, eller nu af investorer, der ønsker at foretage køb af andre digitale valutaer ved hjælp af ether. Ether, der blev lanceret i 2015, er i øjeblikket den næststørste digitale valuta efter markedskapitalisering efter Bitcoin, selv om den halter langt efter den dominerende kryptovaluta. Fra januar 2021 er ether’s markedskapital ca. 19% af Bitcoin’s størrelse.

værdi og fremtid

I 2014 lancerede Ethereum et forsalg af ether, som fik en overvældende respons; dette var med til at indvarsle æraen for initial coin offering (ICO). Ifølge Ethereum kan det bruges til at “kodificere, decentralisere, sikre og handle med stort set alt”. Efter angrebet på den decentraliserede autonome organisation (DAO) i 2016 blev Ethereum opdelt i Ethereum (ETH) og Ethereum Classic (ETC). I januar 2021 har Ethereum (ETH) en markedsværdi på 138,3 mia. dollars og en værdi pr. token på 1.218,59 dollars.

I 2021 planlægger Ethereum at ændre sin konsensusalgoritme fra proof-of-work til proof-of-stake. Dette skridt vil gøre det muligt for Ethereums netværk at køre sig selv med langt mindre energi og forbedret transaktionshastighed. Proof-of-stake giver netværksdeltagere mulighed for at “sætte deres ether på netværket”. Denne proces er med til at sikre netværket og behandle de transaktioner, der finder sted. De, der gør dette, bliver belønnet med ether, svarende til en rentekonto. Dette er et alternativ til Bitcoin’s proof-of-work-mekanisme, hvor minearbejdere belønnes med flere Bitcoin for at behandle transaktioner.

2. Litecoin (LTC)

Litecoin, der blev lanceret i 2011, var blandt de første kryptovalutaer, der fulgte i Bitcoin’s fodspor, og er ofte blevet omtalt som “sølv til Bitcoin’s guld”. Den blev skabt af Charlie Lee, en MIT-uddannet og tidligere Google-ingeniør.

Litecoin er baseret på et globalt betalingsnetværk med åben kildekode, der ikke kontrolleres af nogen central myndighed, og som bruger “scrypt” som proof of work, der kan afkodes ved hjælp af CPU’er i forbrugerklassen. Selv om Litecoin på mange måder ligner Bitcoin, har den en hurtigere blokgenerering og tilbyder derfor en hurtigere transaktions bekræftelsestid. Ud over udviklere er der et stigende antal handlende, der accepterer Litecoin. I januar 2021 har Litecoin en markedsværdi på 10,1 milliarder dollars og en værdi pr. token på 153,88 dollars, hvilket gør den til den sjettestørste kryptovaluta i verden.

3. Cardano (ADA)

Cardano er en “Ouroboros proof-of-stake”-kryptovaluta, som blev skabt med en forskningsbaseret tilgang af ingeniører, matematikere og kryptografieksperter. Projektet blev medstiftet af Charles Hoskinson, én af de fem oprindelige grundlæggere af Ethereum. Efter at have haft nogle uenigheder med den retning, som Ethereum tog, forlod han det og var senere med til at skabe Cardano.

Holdet bag Cardano skabte sin blockchain gennem omfattende eksperimenter og peer-reviewed forskning. Forskerne bag projektet har skrevet over 90 artikler om blockchain-teknologi på tværs af en række forskellige emner. Denne forskning er rygraden i Cardano.

På grund af denne strenge proces synes Cardano at skille sig ud blandt sine proof-of-stake-kolleger samt andre store kryptovalutaer. Cardano er også blevet kaldt “Ethereum-dræberen”, da dens blockchain siges at være i stand til mere. Når det er sagt, er Cardano stadig i sin tidlige fase. Selv om den har slået Ethereum til proof-of-stake-konsensusmodellen, har den stadig lang vej igen med hensyn til decentraliserede finansielle applikationer.

Cardano har til formål at blive verdens finansielle operativsystem ved at etablere decentrale finansielle produkter i lighed med Ethereum samt ved at levere løsninger til blandt andet kædeinteroperabilitet, valgsvindel og sporing af juridiske kontrakter. I januar 2021 har Cardano en markedsværdi på 9,8 milliarder dollars og en ADA handles for 0,31 dollars.

4. Polkadot (DOT)

Polkadot er en unik proof-of-stake-kryptovaluta, der har til formål at skabe interoperabilitet mellem andre blockchains. Dens protokol er designet til at forbinde permissioned og permission-less blockchains, samt orakler, for at tillade systemer at arbejde sammen under ét tag.

Polkadot’s kernekomponent er dens relæ-kæde, der muliggør interoperabilitet mellem forskellige netværk. Den giver også mulighed for “parachains” eller parallelle blockchains med deres egne native tokens til specifikke anvendelsestilfælde.

Der, hvor Polkadot adskiller sig fra Ethereum, er, at i stedet for blot at skabe decentraliserede applikationer på Polkadot kan udviklere skabe deres egen blockchain og samtidig bruge den sikkerhed, som Polkadots kæde allerede har. Med Ethereum kan udviklere skabe nye blockchains, men skal selv skabe deres egne sikkerhedsforanstaltninger, hvilket kan efterlade nye og mindre projekter åbne for angreb, da jo større en blockchain er, jo mere sikkerhed har den. Dette koncept i Polkadot er kendt som delt sikkerhed.

Polkadot blev skabt af Gavin Wood, et andet medlem af kerne-stifterne af Ethereum-projektet, som havde forskellige holdninger til projektets fremtid. Pr. januar 2021 har Polkadot en markedsværdi på 11,2 milliarder dollars og en DOT handles for 12,54 dollars.

5. Bitcoin Cash (BCH)

Hvad er Bitcoin Cash (BCH) | Kryptovalutaer

Bitcoin Cash (BCH) har en vigtig plads i altcoins historie, fordi det er en af de tidligste og mest vellykkede hard forks af den oprindelige Bitcoin. I kryptovalutaverdenen finder en fork sted som et resultat af debatter og diskussioner mellem udviklere og minearbejdere. På grund af den decentrale karakter af digitale valutaer skal der foretages omfattende ændringer i den kode, der ligger til grund for den pågældende token eller mønt, på grund af generel konsensus; mekanismen for denne proces varierer alt efter den pågældende kryptovaluta.

Når forskellige fraktioner ikke kan blive enige, bliver den digitale valuta nogle gange delt op, hvor den oprindelige kæde forbliver tro mod sin oprindelige kode, og den nye kæde begynder livet som en ny version af den tidligere mønt, komplet med ændringer i koden.

BCH begyndte sit liv i august 2017 som følge af en af disse opdelinger. Den debat, der førte til oprettelsen af BCH, havde at gøre med spørgsmålet om skalerbarhed; Bitcoin-netværket har en grænse for størrelsen af blokke: en megabyte (MB). BCH øger blokstørrelsen fra en MB til otte MB, idet tanken er, at større blokke kan rumme flere transaktioner i dem og at transaktionshastigheden derfor ville blive øget. Der foretages også andre ændringer, herunder fjernelse af protokollen Segregated Witness, der påvirker blokpladsen. I januar 2021 har BCH en markedsværdi på 8,9 milliarder dollars og en værdi pr. token på 513,45 dollars.

Læs ydereligere om Bitcoin Cash her.

6. Stellar (XLM)

Stellar er et åbent blockchain-netværk, der er designet til at levere virksomhedsløsninger ved at forbinde finansielle institutioner med henblik på store transaktioner. Store transaktioner mellem banker og investeringsfirmaer – som normalt tager flere dage, involverer en række mellemmænd og koster mange penge – kan nu gennemføres næsten øjeblikkeligt uden mellemmænd og koster kun lidt eller ingenting for dem, der foretager transaktionen.

Mens Stellar har positioneret sig selv som en enterprise blockchain til institutionelle transaktioner, er det stadig en åben blockchain, der kan bruges af alle. Systemet giver mulighed for grænseoverskridende transaktioner mellem alle valutaer. Stellars oprindelige valuta er Lumens (XLM). Netværket kræver, at brugerne skal være i besiddelse af Lumens for at kunne foretage transaktioner på netværket.

Stellar blev grundlagt af Jed McCaleb, et af grundlæggerne af Ripple Labs og udvikleren af Ripple-protokollen. Han forlod til sidst sin rolle hos Ripple og blev medstifter af Stellar Development Foundation. Stellar Lumens har en markedsværdi på 6,1 milliarder dollars og er vurderet til 0,27 dollars pr. januar 2021.

7. Chainlink

Chainlink er et decentraliseret orakelnetværk, der bygger bro mellem smarte kontrakter, som dem på Ethereum, og data uden for det. Blockchains selv har ikke mulighed for at oprette forbindelse til eksterne applikationer på en pålidelig måde. Chainlinks decentrale orakler gør det muligt for smarte kontrakter at kommunikere med data udefra, så kontrakterne kan udføres på baggrund af data, som Ethereum selv ikke kan oprette forbindelse til.

Chainlink’s blog beskriver en række anvendelsestilfælde for sit system. En af de mange anvendelsestilfælde, der forklares, ville være at overvåge vandforsyninger for forurening eller ulovlig syphoning, der foregår i visse byer. Der kunne opsættes sensorer til at overvåge virksomhedernes forbrug, vandspejl og niveauerne i lokale vandområder. Et Chainlink-orakel kunne spore disse data og sende dem direkte ind i en smart kontrakt. Den smarte kontrakt kan sættes op til at eksekvere bøder, udsende oversvømmelsesvarsler til byer eller fakturere virksomheder, der bruger for meget af en bys vand, med de indgående data fra oraklet.

Chainlink blev udviklet af Sergey Nazarov sammen med Steve Ellis. Pr. januar 2021 er Chainlinks markedsværdi 8,6 mia. dollar, og et LINK er vurderet til 21,53 dollar.

8. Binance Coin (BNB)

Binance Coin er en nytte-kryptovaluta, der fungerer som en betalingsmetode for gebyrer i forbindelse med handel på Binance Exchange. De, der bruger tokenet som betalingsmiddel for udvekslingen, kan handle med rabat. Binance Coin’s blockchain er også den platform, som Binance’s decentrale udveksling fungerer på. Binance-børsen blev grundlagt af Changpeng Zhao og er en af de mest udbredte børser i verden baseret på handelsvolumen.

Binance Coin var oprindeligt et ERC-20-token, der opererede på Ethereum-blokkæden. Den fik til sidst sin egen mainnet-lancering. Netværket anvender en proof-of-stake-konsensusmodel. I januar 2021 har Binance en markedsværdi på 6,8 milliarder dollars, hvor en BNB har en værdi på 44,26 dollars.

9. Tether (USDT)

Tether var en af de første og mest populære i en gruppe af såkaldte stablecoins kryptovalutaer, der har til formål at knytte deres markedsværdi til en valuta eller et andet eksternt referencepunkt for at reducere volatiliteten. Da de fleste digitale valutaer, selv store valutaer som Bitcoin, har oplevet hyppige perioder med dramatisk volatilitet, forsøger Tether og andre stablecoins at udjævne prisudsving for at tiltrække brugere, der ellers ville være forsigtige. Tether’s pris er direkte knyttet til prisen på den amerikanske dollar. Systemet giver brugerne mulighed for lettere at foretage overførsler fra andre kryptovalutaer tilbage til amerikanske dollars på en mere rettidig måde end ved faktisk at konvertere til normal valuta.

Tether blev lanceret i 2014 og beskriver sig selv som “en blockchain-aktiveret platform, der er designet til at lette brugen af fiatvalutaer på en digital måde.” Effektivt set giver denne kryptovaluta enkeltpersoner mulighed for at udnytte et blockchain-netværk og relaterede teknologier til at handle i traditionelle valutaer, samtidig med at den minimerer den volatilitet og kompleksitet, der ofte er forbundet med digitale valutaer. Fra januar 2021 er Tether den tredjestørste kryptovaluta efter markedsværdi med en samlet markedsværdi på 24,4 milliarder dollars og en værdi pr. token på 1 dollar.

10. Monero (XMR)

Monero er en sikker, privat og usporlig valuta. Denne open source-kryptovaluta blev lanceret i april 2014 og vakte hurtigt stor interesse blandt kryptografisamfundet og entusiaster. Udviklingen af denne kryptovaluta er fuldstændig donationsbaseret og fællesskabsdrevet. Monero er blevet lanceret med et stærkt fokus på decentralisering og skalerbarhed, og den muliggør fuldstændig privatlivets fred ved hjælp af en særlig teknik kaldet “ringsignaturer”.

Med denne teknik vises en gruppe af kryptografiske signaturer, der omfatter mindst én ægte deltager, men den ægte deltager kan ikke isoleres, da de alle synes gyldige. På grund af ekstraordinære sikkerhedsmekanismer som denne har Monero udviklet noget af et usmageligt ry – det er blevet knyttet til kriminelle operationer over hele verden. Selv om dette er en oplagt kandidat til at foretage kriminelle transaktioner anonymt, er privatlivets fred, der ligger i Monero, også nyttigt for dissidenter af undertrykkende regimer rundt om i verden. Pr. januar 2021 har Monero en markedsværdi på 2,8 milliarder dollars og en værdi pr. token på 158,37 dollars.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *