Alt du skal vide om Ethereum

Giv os noget kærlighed og del artiklen :)

Hvad er Ethereum?

Ethereum er en blockchain-platform med sin egen kryptovaluta, kaldet Ether (ETH) eller Ethereum, og har sit eget programmeringssprog, kaldet Solidity.

Som et blockchain-netværk er Ethereum en decentraliseret offentlig hovedbog til verifikation og registrering af transaktioner. Netværkets brugere kan oprette, offentliggøre, tjene penge på og bruge applikationer på platformen og bruge dens Ether-kryptovaluta som betaling. Insidere kalder de decentraliserede applikationer på netværket for “dapps”.

Som kryptovaluta er Ethereum den næststørste i markedsværdi efter Bitcoin.

  • Ethereum er en open source blockchain-baseret platform, der bruges til at skabe og dele forretnings-, finans- og underholdningsapplikationer.
  • Ethereum-brugere betaler gebyrer for at bruge dapps. Gebyrerne kaldes “gas”, fordi de varierer afhængigt af den nødvendige mængde beregningskraft.
  • Ethereum har sin egen tilknyttede kryptovaluta, Ether eller ETH.
  • Dens kryptovaluta er nu kun overgået af Bitcoin i markedsværdi

Forstå hvad Etherium er

Ethereum blev skabt for at give udviklere mulighed for at bygge og offentliggøre smarte kontrakter og distribuerede applikationer (dapps), der kan bruges uden risiko for downtime, svindel eller indblanding fra tredjepart.

Ethereum beskriver sig selv som “verdens programmerbare blockchain”. Det adskiller sig fra Bitcoin som et programmerbart netværk, der fungerer som en markedsplads for finansielle tjenester, spil og apps, som alle kan betales i kryptovalutaen Ether og er mere sikker mod svindel, tyveri eller censur.

Ethereum er en decentraliseret computerplatform. Du kan tænke på den som en bærbar computer eller pc, men den kører ikke på en enkelt enhed. I stedet kører den samtidig på tusindvis af maskiner rundt om i verden, hvilket betyder, at den ikke har nogen ejer.

Ethereum giver ligesom Bitcoin og andre kryptovalutaer mulighed for at overføre digitale penge. Den kan dog meget mere – du kan implementere din egen kode og interagere med applikationer, der er oprettet af andre brugere. Fordi det er så fleksibelt, kan alle slags sofistikerede programmer lanceres på Ethereum.
Kort sagt er hovedidéen bag Ethereum, at udviklere kan skabe og lancere kode, der kører på tværs af et distribueret netværk i stedet for at eksistere på en centraliseret server. Det betyder, at disse applikationer i teorien ikke kan lukkes ned eller censureres.

Ethereum’s stiftere

Ethereum blev lanceret i juli 2015 af en lille gruppe blockchain-entusiaster. Blandt dem var Joe Lubin, grundlægger af ConsenSys, en udvikler af blockchain-applikationer, der bruger Ethereum-netværket. En anden af medstifterne, Vitalik Buterin, er krediteret som ophavsmand til Ethereum-konceptet og fungerer nu som virksomhedens administrerende direktør og dens offentlige ansigt udadtil. Buterin beskrives nogle gange som verdens yngste kryptomilliardær. (Han blev født i 1994.)

Ether-kryptovalutaen blev designet til at blive brugt inden for Ethereum-netværket. Men ligesom Bitcoin er Ether nu en accepteret betalingsform hos nogle handlende og tjenesteudbydere. Overstock, Shopify og CheapAir er blandt de onlinesider, der accepterer Ether som betaling.

Ethereums fortsatte udvikling

Stifterne af Ethereum var blandt de første til at overveje potentialet i blockchain-teknologien til anvendelser, der rækker ud over sikker handel med virtuel valuta. Dens ETH-kryptovaluta blev primært skabt som et betalingsmiddel for apps, der er bygget på dens platform.

Dens usårlighed over for hackere og andre snushere har åbnet muligheder for opbevaring af private oplysninger fra sundhedsjournaler til afstemningssystemer. Dens afhængighed af kryptovaluta har åbnet muligheder for programmører til at skabe og markedsføre spil og forretningsapplikationer på netværket.

The hard fork

En blockchain kan være usårlig over for hackerangreb, men det er ikke fordi man ikke har prøvet. I 2016 stjal en ondsindet aktør Ether for mere end 300 millioner kr., som var blevet indsamlet til et projekt kaldet The DAO, et sæt af smarte kontrakter, der er skabt af en tredjepart og stammer fra Ethereums softwareplatform. Det vellykkede røveri blev givet en tredjepartsudvikler.

Ethereum-fællesskabet valgte at vende tyveriet ved at skabe en “hard fork”, hvilket ugyldiggjorde den eksisterende blockchain og skabte en anden Ethereum-blokchain. Den oprindelige er kendt som Ethereum Classic.

Ethereum 2.0

I maj 2021 var Ethereum den næststørste virtuelle valuta på markedet, kun overgået af Bitcoin. Antallet af ETH’er i omløb krydsede 100 millioner tilbage i 2018.

I modsætning til Bitcoin er der ingen grænse for antallet af ETH’er, der kan oprettes.

Ethereum gennemgår i øjeblikket en længe ventet opgradering kendt som Ethereum 2.0, som skal gøre det muligt for netværket at skalere op og samtidig løse de overbelastningsproblemer, der tidligere har bremset det. (I 2017 bremsede et spil kaldet CryptoKitties på egen hånd transaktioner på platformen).

VIGTIGT: Etherium har bredere ambitioner end Bitcoin. Det ønsker at være en platform for alle former for applikationer, der kan lagre oplysninger sikkert.

Ethereum vs. Bitcoin – hvad er forskellen?

Is it ethereum vs Bitcoin Now? Where is the Crypto Market Headed to?

Bitcoin er baseret på blockchain-teknologi og finansielle incitamenter til at skabe et globalt digitalt kontantsystem. Det har indført et par vigtige innovationer, der gør det muligt at koordinere brugere rundt om i verden uden behov for en central part. Ved at lade hver deltager køre et program på sin computer har Bitcoin gjort det muligt for brugerne at blive enige om tilstanden af en finansiel database i et tillidsløst, decentraliseret miljø.
Bitcoin omtales ofte som en første generation af blockchain. Den blev ikke skabt som et overdrevent komplekst system, og det er en styrke, når det gælder sikkerhed. Det er holdt bevidst ufleksibel for at prioritere sikkerhed i sit bundlag. Faktisk er det smarte kontraktsprog i Bitcoin ekstremt begrænset, og det rummer ikke applikationer uden for transaktioner særlig godt.


Den anden generation af blockchains er derimod i stand til mere. Ud over finansielle transaktioner muliggør disse platforme en større grad af programmerbarhed. Ethereum giver udviklere meget mere frihed til at eksperimentere med deres egen kode og skabe det, vi kalder de decentrale applikationer (DApps).


Ethereum var den første af andengenerationsbølgen af blockchains og er stadig den mest fremtrædende til dato. Den har ligheder med Bitcoin og kan udføre mange af de samme funktioner. Under motorhjelmen er de to dog meget forskellige, og de har hver især deres egne fordele i forhold til hinanden.

Kritik af Ethereum

Ethereum står over for den samme kritik, som alle kryptovalutaplatforme står over for:

Kryptovalutaer er måske eller måske ikke en boble, der er ved at sprænge (igen). Denne debat har stået på siden mindst 2017, et år, hvor Bitcoin’s værdi svingede mellem omkring 20.000 dollars og omkring 3.000 dollars.
Hvert af disse netværk æder en enorm mængde energi. Især minere af kryptovalutaer bruger en enorm mængde computerkraft på processen med at validere transaktioner. En af Kinas grunde til at slå hårdt ned på kryptovaluta er det fossile energitræningstryk forårsaget af omfattende mining af kryptomønter.


Ethereum har også været udsat for kritik på grund af sine gebyrer. Det kan ændre sig med indførelsen af Ethereum 2.0.

Hvordan virker Ethereum mining?

Mining er afgørende for netværkets sikkerhed. Det sikrer, at blockchainen kan opdateres retfærdigt, og gør det muligt for netværket at fungere uden en enkelt beslutningstager. Ved mining bruger en delmængde af knudepunkter (passende kaldet minearbejdere) computerkraft på at løse et kryptografisk puslespil.
Det de faktisk gør er at hashe et sæt af ventende transaktioner sammen med nogle andre data. For at blokken kan anses for at være gyldig, skal hash-koden falde under en værdi, der er fastsat i protokollen. Hvis det ikke lykkes dem, kan de ændre nogle af dataene og prøve igen.

For at kunne konkurrere med andre skal minearbejderne derfor kunne hash’e så hurtigt som muligt – vi måler deres styrke i hash-rate. Jo mere hashrate der er på netværket, jo sværere bliver puslespillet at løse. Det er kun minearbejderne, der skal finde den faktiske løsning – når først den er kendt, er det let for alle andre deltagere at kontrollere, at den er gyldig.
Som du kan forestille dig, er det dyrt at hashe kontinuerligt ved høj hastighed. For at give minearbejderne incitament til at sikre netværket tjener de en belønning. Den består af alle gebyrer for transaktioner i blokken. De modtager også frisk genereret ether – 2 ETH i skrivende stund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *