En gennemgang af Ripple og RippleNet

Giv os noget kærlighed og del artiklen :)

Hvad er Ripple?

Ripple, der tidligere var kendt som OpenCoin, er en privat virksomhed, der opbygger et betalings- og udvekslingsnetværk (RippleNet) oven på en distribueret hovedbogdatabase (XRP Ledger). Ripples hovedmål er at forbinde banker, betalingsudbydere og udvekslinger af digitale aktiver og dermed muliggøre hurtigere og omkostningseffektive globale betalinger.

Historien om Ripple

Ripple blev først idealiseret i 2004 af Ryan Fugger, som udviklede den første prototype af Ripple som et decentraliseret digitalt monetært system (RipplePay). Systemet gik i luften i 2005 og skulle give sikre betalingsløsninger inden for et globalt netværk.

I 2012 overdrog Fugger projektet til Jed McCaleb og Chris Larsen, og sammen grundlagde de den amerikanske teknologivirksomhed OpenCoin. Fra det tidspunkt begyndte Ripple at blive opbygget som en protokol med fokus på betalingsløsninger til banker og andre finansielle institutioner. I 2013 blev OpenCoin omdøbt til Ripple Labs, som senere blev omdøbt til Ripple i 2015.

The XRP Ledger (XRPL)

Baseret på Fuggers arbejde og inspireret af oprettelsen af Bitcoin implementerede Ripple Ripple Consensus Ledger (RCL) i 2012 – sammen med sin oprindelige kryptovaluta XRP. RCL blev senere omdøbt til XRP Ledger (XRPL).
XRPL fungerer som et distribueret økonomisk system, der ikke blot gemmer alle regnskabsoplysninger for netværksdeltagerne, men også leverer udvekslingstjenester på tværs af flere valutapar. Ripple præsenterer XRPL som en open source distribueret hovedbog, der giver mulighed for finansielle transaktioner i realtid. Disse transaktioner er sikret og verificeres af deltagerne i netværket gennem en konsensusmekanisme.

I modsætning til Bitcoin er XRP-lederen imidlertid ikke baseret på en Proof of Work-konsensusalgoritme og er derfor ikke afhængig af en mining proces til at verificere transaktioner. I stedet opnår netværket konsensus ved hjælp af sin egen tilpassede konsensusalgoritme – tidligere kendt som Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA).
XRPL forvaltes af et netværk af uafhængige validerende knudepunkter, der konstant sammenligner deres transaktionsregistre. Enhver kan ikke blot oprette og drive en Ripple-valideringsnode, men også vælge, hvilke nodes der skal have tillid til som validatorer. Ripple anbefaler dog sine kunder at bruge en liste over identificerede, betroede deltagere til at validere deres transaktioner. Denne liste er kendt som Unique Node List (UNL).

UNL-noderne udveksler transaktionsdata mellem hinanden, indtil de alle er enige om den aktuelle status for hovedbogen. Med andre ord betragtes transaktioner, som et superflertal af UNL-noderne er enige om, som gyldige, og konsensus er opnået, når alle disse knuder anvender det samme sæt transaktioner på hovedbogen.

Ifølge Ripples officielle websted er Ripple en privat virksomhed, der grundlagde udviklingen af XRPL som en open source-distribueret hovedbog. Det betyder, at alle kan bidrage til koden, og at XRPL kan fortsætte, selv hvis virksomheden ophører med at eksistere.

RippleNet

Ripple's Product Suite is Growing | Ripple

I modsætning til XRPL er RippleNet eksklusivt for Ripple-selskabet og blev bygget oven på XRPL som et betalings- og udvekslingsnetværk.

RippleNet tilbyder i øjeblikket en suite af 3 produkter, der er designet som et betalingsløsningssystem for banker og andre finansielle institutioner. I øjeblikket har RippleNet tre hovedprodukter: xRapid, xCurrent og xVia.

xRapid

Kort sagt er xRapid en on-demand likviditetsløsning, der bruger XRP som en global brovaluta mellem flere fiat-valutaer. Både XRP og xRapid er afhængige af XRP Ledger, hvilket giver hurtigere bekræftelsestider og meget lavere gebyrer sammenlignet med konventionelle metoder.


Lad os tage et simpelt eksempel. Carl fra Australien ønsker at sende 100 USD til Sandra, som er baseret i Indien. Carl overfører pengene via en finansiel institution kaldet FIN. For at gennemføre transaktionen bruger FIN xRapid-løsningen til at skabe en forbindelse med aktivbørser i både oprindelses- og destinationslandet. På den måde er virksomheden i stand til at konvertere Carls 500 DKK til XRP, hvilket giver den nødvendige likviditet til den endelige betaling. I løbet af få sekunder konverteres XRP’erne til indiske rupee, og Sandra kan hæve pengene fra den aktivbørs, der er placeret i Indien.

xCurrent

xCurrent er en løsning, der er designet til at give øjeblikkelig afvikling og sporing af grænseoverskridende betalinger mellem RippleNet-medlemmer. I modsætning til xRapid er xCurrent-løsningen ikke baseret på XRP Ledger og bruger ikke XRP-kryptovalutaen som standard. xCurrent er bygget op omkring Interledger Protocol (ILP), som blev designet af Ripple som en protokol til at forbinde forskellige hovedbøger eller betalingsnetværk.

De fire grundlæggende komponenter i xCurrent er:

  • Messenger – xCurrent messenger giver peer-to-peer-kommunikation mellem tilsluttede RippleNet-finansinstitutioner. Den bruges til at udveksle oplysninger om risiko og overholdelse, gebyrer, valutakurser, betalingsoplysninger og forventet leveringstidspunkt for midlerne.
  • Validator – Validator bruges til kryptografisk at bekræfte en transaktions succes eller fiasko og også til at koordinere flytning af midler på tværs af Interledger. Finansinstitutioner kan køre deres egen validator eller kan stole på en validator fra en tredjepart.
  • ILP-ledger – Interledger-protokollen implementeres i eksisterende bankbogholderier, hvilket skaber ILP-ledgeriet. ILP-lederen fungerer som en underbog og bruges til at spore kreditter, debiteringer og likviditet på tværs af transaktionsdeltagerne. Midler afvikles atomisk, hvilket betyder, at de enten afvikles øjeblikkeligt eller slet ikke.
  • FX Ticker – FX Ticker bruges til at definere valutakurser mellem transaktionsdeltagere. Den sporer den aktuelle tilstand for hver konfigureret ILP-ledger.
    Selv om xCurrent primært er designet til fiatvalutaer, understøtter det også transaktioner med kryptovalutaer.

xVia

xVia er en API-baseret standardiseret grænseflade, der gør det muligt for banker og andre finansielle tjenesteudbydere at interagere inden for en enkelt ramme. Det er uden at skulle være afhængige af flere betalingsnetværksintegrationer.

xVia gør det muligt for banker at oprette betalinger gennem andre bankpartnere, der er tilsluttet RippleNet, og gør det også muligt for dem at vedhæfte fakturaer eller andre oplysninger til deres transaktioner.

Afsluttende tanker om Ripple

Mens Bitcoin er kendt som den første kryptovaluta, og Ethereum er anerkendt for oprettelsen af en platform for smarte kontrakter, kan vi betragte Ripple-netværket som et valutavekslingssystem. Systemet fokuserer på globale betalingsløsninger for banker og andre finansielle institutioner.


RippleNet kan implementeres oven på den eksisterende bankinfrastruktur som en måde at supplere og forbedre det traditionelle betalingssystem på. xCurrent giver mulighed for omkostningseffektive realtidsbetalinger på tværs af finansielle institutioner, xRapid bruger XRP som en bro grænseløs valuta til at skabe on-demand likviditetspuljer, og xVia letter integrationen og kommunikationen mellem alle RippleNet-deltagere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *