Hvad er shorting på de finansielle markeder?

Giv os noget kærlighed og del artiklen :)

Introduktion

Der er utallige måder at skabe overskud på de finansielle markeder. Nogle handlende bruger teknisk analyse, mens andre investerer i virksomheder og projekter ved hjælp af fundamental analyse. Som sådan har du som erhvervsdrivende eller investor også mange forskellige muligheder for at skabe en profitabel handelsstrategi.
Men hvad nu, hvis markedet gennemgår en langvarig periode, hvor priserne falder konstant? Hvad kan erhvervsdrivende så gøre for at bevare en indtægtskilde fra handel?
Shorting af markedet gør det muligt for handlende at drage fordel af prisfald. At indgå en short position kan også være en fremragende måde at styre risikoen på og afdække eksisterende beholdninger mod prisrisici.
I denne artikel vil vi forklare, hvad shorting betyder og lære om risiciene ved shorting.

Hvad er shorting?

Shorting (eller short selling) betyder at sælge et aktiv i håb om at købe det igen senere til en lavere pris. En erhvervsdrivende, der indleder en short position, forventer, at aktivets pris vil falde, hvilket betyder at han/hun er “bearish” på det pågældende aktiv. Så i stedet for blot at holde og vente, anvender nogle erhvervsdrivende short selling-strategien som en måde at tjene på at drage fordel af et aktivs prisfald. Derfor kan short selling også være en god måde at bevare kapitalen på i forbindelse med kursfald.
Shorting er meget almindeligt på stort set alle finansielle markeder, herunder aktiemarkedet, råvarer, Forex og kryptovaluta. Som sådan anvendes short selling i vid udstrækning af detailinvestorer og professionelle handelsfirmaer, såsom hedgefonde. Short selling af aktier eller kryptovalutaer er en almindelig strategi for både kortsigtede og langsigtede handlende.
Det modsatte af en kort position er en lang position, hvor en erhvervsdrivende køber et aktiv i håb om at sælge det senere til en højere pris.

Hvordan fungerer shorting?

Typisk vil shorting ske med lånte midler – dog ikke i alle tilfælde. Hvis du sælger en del af dine Bitcoins til 50.000 kr. med planer om at købe op igen senere til 40.000 kr., er det en effektivt shorting. Shorting sker dog også ofte med lånte midler. Det er derfor, at shorting er tæt forbundet med marginhandel, fremtidskontrakter og andre derivatprodukter. Lad os gennemgå, hvordan det fungerer:

Lad os antage, at du er bearish på et finansielt instrument, f.eks. en aktie eller en kryptovaluta. Du stiller den nødvendige sikkerhed, låner et bestemt beløb af det pågældende aktiv og sælger det straks. Nu har du en åben kort position. Hvis markedet opfylder dine forventninger og går ned, køber du det samme beløb, som du har lånt, tilbage og betaler det tilbage til långiveren (med renter). Din fortjeneste er forskellen mellem det sted, hvor du oprindeligt solgte, og det sted hvor du købte igen.
Lad os nu se på et mere konkret eksempel. Du låner 1 BTC og sælger den til 40.000 kr. Nu har du en kort position på 1 BTC, som du betaler renter for. Markedsprisen på Bitcoin går ned til 32.000 kr. Du køber 1 BTC og returnerer denne 1 BTC til långiveren (som normalt er børsen). Din fortjeneste ville i dette tilfælde være 8.000 kr. (minus rentebetalinger og gebyrer).

Risikoen ved shorting

Der er en række risici, som man skal overveje, når man indgår en short position. En af dem er, at det potentielle tab på en short position i teorien er uendeligt. Utallige professionelle handlende er gået konkurs i årenes løb, mens de har shortet en aktie. Hvis aktiekursen stiger takket være en uventet nyhed, kan stigningen hurtigt “fange” short-sælgerne.
Man kan på de fleste platforme indstille et stop-loss koncept når du eksempelvis shorter. Lad os tale om dette koncept, da det kan være nyttigt at forstå.


Hvor meget er dit potentielle tab, når du går ‘long’ (langsigtet strategi) på markedet? Jo, det er størrelsen af din position. Hvis du har 1 BTC, som du har købt til 50.000 kr, er det absolut værste, der kan ske, at Bitcoin-prisen falder til 0, og du har mistet din oprindelige investering.
Men hvad nu hvis du shorterer Bitcoin på en marginhandelsplatform? I dette tilfælde er din potentielle downside uendelig. Hvorfor? Fordi den potentielle upside for prisen er uendelig. I modsætning hertil kan prisen ikke gå lavere end 0, når du er langsigtet.

Benyt stop-loss funktion

Hvis du shorter et lånt aktiv, og prisen stiger og bliver ved med at stige, vil du blive ved med at pådrage dig tab. Når det er sagt, er dette mere en teoretisk risiko end en praktisk risiko, da de fleste platforme vil likvidere din position, før du vil nå frem til en negativ balance. Alligevel er det værd at huske på, da det viser dig, hvorfor det altid er altafgørende at holde øje med marginkrav og altid bruge et stop-loss.
Ellers gælder de almindelige risikostyringsprincipper for shorting. Beskyt din downside, brug et stop-loss, tænk over positionsdimensionering, og sørg for at forstå risikoen ved likvidation.

Se evt. denne Youtube video og få mere information omkring shorting: Åbn video (engelsk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *