Lær alt omkring mining af Bitcoins

Giv os noget kærlighed og del artiklen :)

Mining er den proces, hvor Bitcoin-transaktioner verificeres og tilføjes til blockchainen. Målet for miners er at finde en gyldig løsning på komplekse matematiske problemer. Minere, der formår at løse disse gåder, belønnes med nye bitcoins og transaktionsgebyrer.

I de tidlige dage kunne Bitcoin-brugere deltage i mining kapløbet med deres personlige computere. I dag kræver rentabel mining brug af højt specialiserede mining riggere. Da solo mining er meget vanskeligt, vælger mange minearbejdere at deltage i en mining pool for at øge deres chancer for at få en blokbelønning, som derefter deles proportionelt mellem poolmedlemmerne.

Introduktion

Bitcoin mining sikrer, at blockchainen er opdateret med legitime transaktioner. Det var på daværende tidspunkt en unik løsning til at skabe tillid i et miljø uden tillid. I denne forstand er mining en central del af Bitcoin’s sikkerhedsmodel.

Idéen om mining og at modtage BTC til gengæld er en attraktiv klingende aftale. Mens dagene med mining med en computer-CPU er forbi, kræver det ikke altid at være involveret i mining at skulle eje en fysisk maskine. Men før du kan beslutte, om mining er noget for dig, skal vi kort diskutere, hvordan Bitcoin mining fungerer.

What Is Crypto Mining? How Cryptocurrency Mining Works | InfoSec Insights

Hvad er Bitcoin mining?

Når en bruger opretter en ny Bitcoin-transaktion, skal han/hun vente på, at andre netværksbrugere (noder) verificerer og bekræfter dens gyldighed. Minearbejdere er ansvarlige for at indsamle nye, afventende transaktioner og gruppere dem i en kandidatblok (en ny blok, som endnu ikke er blevet valideret).
Målet for en minearbejder er at finde en gyldig blokhash for sin kandidatblok. En blokhash er en streng af tal og bogstaver, der fungerer som et unikt ID for hver blok. Her er et eksempel på en blokhash:

“0000000000000000000b39e10cb246407aa676b43bdc6229a1536bd1d1643679

For at skabe en ny blokhash skal minearbejderen samle blokhashet af den tidligere blok, dataene fra deres kandidatblok, en nonce og sende det hele gennem en hashfunktion.

Minearbejderen skal imidlertid finde en nonce, der – kombineret med alle dataene – vil generere en blokhash, der begynder med et bestemt antal nuller. Antallet af nuller ændrer sig alt efter mining vanskeligheden. En gyldig blokhash beviser, at minearbejderen har udført det nødvendige arbejde for at validere sin kandidatblok (deraf Proof of Work).


Efter at have samlet de afventende transaktioner og oprettet deres kandidatblok er nonce’en det eneste, som en minearbejder kan ændre, og det er det, som mineudvindingsudstyret gør. I en intensiv proces med forsøg og fejl bliver mining maskinerne ved med at ændre nonce’en og hashe de kombinerede data flere gange, indtil de finder en løsning på den pågældende blok (dvs. en hash, der starter med et bestemt antal nuller).


Så snart en minearbejder finder en gyldig hash, kan han/hun validere sin kandidatblok og indkassere bitcoin-belønningen. Dette er også det øjeblik, hvor de blockchain-transaktioner, der indgår i den pågældende blok, går fra afventende til bekræftede.

Hvor meget tjener Bitcoin miners

Hver ny blok giver den pågældende minearbejder en blokbelønning, som består af nyligt genererede bitcoins (bloktilskud) plus transaktionsgebyrer. Da blokbelønningen næsten udelukkende består af bloktilskuddet, kalder de fleste den for blokbelønningen (uden at tage højde for gebyrerne).


Når det gælder Bitcoin, startede bloktilskuddet på 50 BTC i 2009 og bliver halveret hver 210.000 blokke (ca. fire år). Disse halveringsbegivenheder fik mining belønningen til at blive reduceret til 25 BTC i 2012, derefter til 12,5 BTC i 2016 og endelig til 6,25 BTC i 2020. Den næste halveringsbegivenhed forventes at finde sted i 2024. Fra maj 2021 giver blokbelønningen minearbejderne omkring 300.000 dollars pr. blok.
Alligevel er der mange faktorer at tage hensyn til, når man evaluerer mineudstyr og rentabilitet. Den hastighed, hvormed en ‘mining-rig’ kan producere tilfældige nonces og teste dem, er en vigtig metrik at kontrollere. Dette tal er kendt som hash rate og er afgørende for en Bitcoin-miners succes. Jo større hash rate, jo hurtigere vil du være i stand til at teste disse tilfældige input.


En anden vigtig måleenhed er energiforbruget for en mining rig. Hvis du bruger flere penge på elektricitet end den værdi, du tjener på mining, ryger rentabiliteten ud af vinduet.

Sådan begynder du mining Bitcoin

Da Bitcoin er decentraliseret og open source, kan alle deltage i mining ræset. Tidligere kunne du bruge din personlige computer til at udvinde nye blokke, men efterhånden som mining vanskeligheden steg, har du nu brug for mere kraftfulde maskiner (mere om dette nedenfor).


Teoretisk set kan du stadig forsøge at udvinde bitcoins med din personlige computer, men chancerne for at finde en gyldig hash er praktisk talt lig nul. Det går relativt hurtigt at beregne hashfunktionen, men det tager meget længere tid at beregne den enorme mængde tilfældige input. Derfor har du nu brug for specialiseret hardware, før du overhovedet forsøger at blive en rentabel minearbejder.

New computing technique could help make Bitcoin mining faster and greener |  Folio

Hvilket mineudstyr skal jeg bruge?

Generelt set kan du prøve at udvinde kryptovalutaer ved hjælp af en CPU, GPU, FPGA eller ASIC-maskine (vi gennemgår dem om lidt). Nogle altcoins kan stadig mines med GPU-kort. FPGA-maskiner kan også være en mulighed afhængigt af mining-algoritmen, sværhedsgraden og el-omkostningerne. Men når det kommer til Bitcoin, er ASIC-mining rigs den mest effektive.

CPU (central processing unit)
CPU’er fungerer som en alsidig chip, der er ansvarlig for at distribuere instruktioner på tværs af forskellige dele af en computer. CPU’er er ikke længere effektive til mining af kryptovaluta.

GPU (grafikprocessorenhed)
GPU’er kan tjene forskellige formål, men de bruges grundlæggende til at behandle grafik og udsende den til en skærm. De er i stand til at opdele komplekse opgaver i flere mindre opgaver for at øge ydeevnen. Nogle altcoins kan mines med GPU’er, men effektiviteten afhænger af mining-algoritmen og sværhedsgraden.

FPGA (field-programmable gate array)
FPGA kan programmeres og omprogrammeres til at tjene forskellige funktioner og applikationer. De kan tilpasses og er mere overkommelige end ASIC’er, men er mindre effektive til Bitcoin mining.

ASIC (applikationsspecifikt integreret kredsløb)
ASIC står for applikationsspecifikke integrerede kredsløb, hvilket betyder, at disse computere er designet til et enkelt formål. ASIC mining rigs er udelukkende dedikeret til mining af kryptovalutaer. ASIC’er kan tilpasses mindre og er dyrere end FPGA’er, men deres hash-rater og energiforbrugsniveauer gør dem til den mest effektive løsning til Bitcoin mining.

Mining pools

Chancerne for selv at udvinde en blok er ekstremt små. Ved at deltage i en crypto mining pool kan du i stedet kombinere din computerkraft med andre minearbejdere. Når puljen formår at udvinde en blok, modtager hver minearbejder en andel af de bitcoins, der er udvundet. Poolens belønninger er proportionale med den minekraft, du leverer.

Afslutende tanker

Du kan ikke gå galt i byen med en grundlæggende forståelse af, hvordan Bitcoin mining fungerer. Med den rette kombination af hardware og software kan alle begynde mining og bidrage til sikkerheden i Bitcoin-netværket. Selv hvis du indser, at mining ikke er noget for dig, kan du stadig bidrage ved at drive en Bitcoin-node.
Den indledende investering for rentabel minedrift er meget høj, og der er mange risici involveret. Dit afkast vil også afhænge af markedsforhold og eksterne faktorer som energipriser og hardwareforbedringer. Sørg for at lave din research, før du bruger penge på en mining rig.

Bliv endnu klogere på Bitcoin mining her. (Englesk)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *