Hvad er bitcoin?
Bitcoin er en digital form for kontanter, men i modsætning til de valutaer, du er vant til, er der ingen centralbank, der kontrollerer dem. I stedet styres det finansielle system i Bitcoin af tusindvis af computere fordelt over hele verden. Alle kan deltage i økosystemet ved at downloade open-source-software.
Bitcoin var den første kryptovaluta, som blev annonceret i 2008 (og lanceret i 2009). Den giver personer mulighed for at sende og modtage digitale penge. Det der gør den så attraktiv er, at den ikke kan censureres, at midlerne ikke kan bruges mere end én gang, og at transaktioner kan foretages når som helst og hvor som helst.
Hvad bruges Bitcoin til?
Folk bruger Bitcoin af en række forskellige årsager. Mange værdsætter bitcoin for den generelle lethed og transparens, da alle med en internetforbindelse kan sende og modtage bitcoins. Det er lidt ligesom kontanter idet ingen kan forhindre dig i at bruge det, men dets digitale tilstedeværelse betyder, at det kan overføres globalt.
Hvad gør Bitcoin værdifuld?
Bitcoin er decentraliseret, censur-resistent, sikker og grænseløs.
Denne egenskab har gjort det tiltalende for anvendelsesområder som internationale pengeoverførsler og betalinger, hvor enkeltpersoner ikke ønsker at afsløre deres identitet (som de ville med et debet- eller kreditkort).
Mange bruger ikke deres bitcoins, men vælger i stedet at beholde dem på lang sigt (også kendt som hodling). Bitcoin har fået tilnavnet digitalt guld på grund af den begrænsede mængde mønter, der er til rådighed. Nogle investorer betragter Bitcoin som et værdiopbevaringsmiddel fordi det er svært og begrænset at producere, hvorfor det også er blevet sammenlignet med ædelmetaller som guld eller sølv.
Indehavere mener, at disse egenskaber – kombineret med global tilgængelighed og høj likviditet – gør det ideelt at opbevare rigdom i over lange perioder. Mange mener, at Bitcoins værdi vil fortsætte med at stige med tiden.
Hvordan fungerer Bitcoin?
Når Alice foretager en transaktion til Bob, sender hun ikke penge på den måde, som du ville forvente og er vant til. Det er ikke som den digitale pendent, til at give ham en 100 kr. seddel. Det er mere som at hun skriver på et stykke papir (som alle kan se), at hun giver 100 kr. til Bob.
Når Bob så vil sende de samme penge til Carol, så kan Carol se, at Bob har dem ved at kigge på papiret.
Denne illustration viser en særlig form for database, der kaldes en blockchain. ‘Netværksdeltagerne’ har alle en identisk kopi af denne gemt på deres enheder. Deltagerne opretter forbindelse med hinanden for at synkronisere nye oplysninger.
Når en bruger foretager en betaling, sender han/hun den direkte til peer-to-peer-netværket, da det ikke er en centralbank eller institution der skal behandle overførslerne. For at tilføje nye oplysninger bruger Bitcoin-blockchain en særlig mekanisme, der kaldes mining. Det er gennem denne proces, at nye blokke af transaktioner registreres i blockchainen.
Hvad er en blockchain?
Blockchain er en ‘hovedbog’, som der udelukkende kan tilføjes til: Det vil sige, at der kun kan tilføjes data til den. Når først oplysningerne er tilføjet, er det ekstremt vanskeligt at ændre eller slette dem. Blockchainen håndhæver dette ved at inkludere en ‘pointer’ til den foregående blok i hver efterfølgende blok.
Pointeren er faktisk en hash af den foregående blok. I forhold til crypto henviser ordet hash til det output, der produceres af en hashfunktion, efter at et stykke data er sendt gennem den.
Hashing indebærer, at data sendes gennem en envejsfunktion for at frembringe et unikt “fingeraftryk” af input-dataene. Hvis input ændres bare en smule, vil fingeraftrykket se helt anderledes ud. Da vi kæder blokkene sammen, er der ingen mulighed for, at nogen kan redigere en gammel post uden at ugyldiggøre de efterfølgende blokke. En sådan struktur er en af de komponenter, der gør blockchainen rigtig sikker.
Er Bitcoin lovligt?
Bitcoin er helt lovligt i langt de fleste lande. Der er dog en håndfuld undtagelser – men danskere kan handle bitcoins og investere i kryptovaluta helt lovligt.
I lande hvor det er lovligt, har staten forskellige tilgange til kryptovaluta, når det f.eks. gælder beskatning og overholdelse af reglerne. Det lovgivningsmæssige landskab er stadig meget underudviklet generelt og vil sandsynligvis ændre sig betydeligt i de kommende år. Det samme gælder for Danmark, så sørg for at sætte dig ind i dagens crypto regler, inden du begynder at handle eksempelvis bitcoins.
Hvem skabte Bitcoin?
Ingen ved det! Bitcoins skaber brugte pseudonymet Satoshi Nakamoto, men vi ved intet om identiteten. Satoshi kunne være en person eller en gruppe af udviklere hvor som helst i verden. Navnet er af japansk oprindelse, men Satoshis glimrende engelske, har fået mange til at tro, at han/hun/dem stammer fra et engelsktalende land.
Satoshi har udgivet Bitcoin white paper, samt softwaren. Den mystiske skaber forsvandt imidlertid i 2010.
Har Satoshi opfundet blockchain-teknologien?
Bitcoin kombinerer faktisk en række eksisterende teknologier, der har eksisteret i et stykke tid. Dette koncept med en kæde af blokke blev ikke udviklet med Bitcoin. Brugen af uændrede datastrukturer som denne kan spores tilbage til begyndelsen af 90’erne, da Stuart Haber og W. Scott Stornetta foreslog et system af dokumenter. Ligesom nutidens blockchains var det baseret på de samme crypto-teknikker for at sikre data og forhindre, at der blev manipuleret med dem.
Det er interessant, at Satoshis white paper ikke på noget tidspunkt anvender udtrykket “blockchain”.
Hvordan skabes nye bitcoins?
Bitcoin har en begrænset mængde, men ikke alle enheder er i omløb endnu. Den eneste måde at skabe nye mønter på er gennem en proces, der kaldes mining – hvilket er en særlig mekanisme til at tilføje data til blockchainen.
Hvor mange bitcoins er der?
Protokollen fastsætter Bitcoins maksimale udbud til 21 millioner mønter. I 2020 er knap 90% af disse blevet genereret, men det vil tage over hundrede år at producere de resterende mønter. Dette skyldes periodiske begivenheder kendt som ‘halvings’, som gradvist reducerer minedrifts belønningen.
Hvordan fungerer Bitcoin-minedrift?
Ved minedrift tilføjer deltagerne blokke til blockchainen. For at gøre det skal de afsætte computerkraft til at løse et kryptografisk puslespil. Som et incitament for at gøre det, er der en belønning til rådighed for den, der foreslår en gyldig blok.
Det er dyrt at generere en blok, men billigt at kontrollere om den er gyldig. Hvis nogen forsøger at snyde med en ugyldig blok, afviser netværket den straks, og minearbejderen vil ikke kunne tjene mine omkostningerne ind igen.
Belønningen – ofte betegnet ‘blok belønningen’ – består af to komponenter: gebyrer knyttet til transaktionerne og bloktilskuddet. Bloktilskuddet er den eneste kilde til “friske” bitcoins. Med hver blok der mines, tilføjes der et bestemt antal mønter til den samlede forsyning.
Hvad kan jeg købe med Bitcoin?
Der er mange ting, du kan købe med Bitcoin. På nuværende tidspunkt kan det være svært (men ikke umuligt) at finde forhandlere, der accepterer Bitcoin i fysiske butikker. Du vil dog stadig kunne finde websteder, der accepterer det eller giver dig mulighed for at købe gavekort med bitcoins.
Eksempler på nogle af de ting du kan købe med Bitcoin:
- Flybilletter
- Hotelværelser
- Fast ejendom
- Mad og drikke
- Tøj
- Gavekort
- Online-abonnementer
Hvad sker der, hvis jeg mister mine bitcoins?
Da der ikke er nogen bank involveret, er du ansvarlig for at holde dine mønter sikre. Nogle foretrækker at opbevare dem på børser, mens andre opbevarer dem med en række forskellige wallets. Hvis du bruger en wallet, er det afgørende, at du skriver din seed-frase ned, så du kan gendanne den. En seed phrase er en samling af ord, der kan bruges til at få adgang til din kryptovaluta wallet.
Kan jeg tilbageføre Bitcoin transaktioner?
Når først data er tilføjet til blockchainen, er det ikke let at fjerne dem (i praksis er det stort set umuligt). Det betyder, at når du foretager en transaktion, kan den ikke gøres om. Du bør altid dobbelt- og tredobbelt sikre dig, at du sender dine penge til den rigtige adresse.
Kan jeg tjene penge med Bitcoin?
Du kan tjene penge med Bitcoin, men det er også muligt at tabe penge. Typisk køber og beholder langsigtede investorer Bitcoin i troen om, at prisen vil stige i fremtiden. Andre vælger at handle aktivt med Bitcoin i forhold til andre kryptovalutaer for at opnå overskud på kort til mellemlang sigt. Begge disse strategier er risikable, men der er ofte højere belønning end lavrisiko strategier.
Nogle investorer laver hybridiserede strategier. De holder bitcoins som en langsigtet investering, mens de samtidig handler nogle (i en separat portefølje) på kort sigt. Der er ikke en korrekt eller forkert måde at handle bitcoins på – hver investor har forskellige risikovilligheder og forskellige mål.
Er Bitcoin anonymt?
Ikke rigtig. Bitcoin kan virke anonymt i starten, men det er ikke korrekt. Bitcoin blockchain er offentlig, og alle kan se transaktionerne. Din identitet er ikke knyttet til dine wallet adresser på blockchainen, men en observatør med de rette ressourcer kan potentielt sammenkæde de to. Det er mere korrekt at beskrive Bitcoin som pseudonymt. Bitcoin-adresser kan ses af alle, men det kan ejernes navne ikke.
Når det er sagt, så er systemet relativt privat og der findes metoder til at gøre det endnu sværere for observatører at finde ud af, hvad du laver med dine bitcoins. Desuden kan fremtidige opgraderinger øge privatlivet massivt.
Er Bitcoin et fupnummer?
Nej. Ligesom almindelige kontanter kan Bitcoin også bruges til ulovlige aktiviteter, men det gør ikke Bitcoin til et svindelnummer i sig selv.
Bitcoin er en digital valuta, som ikke kontrolleres af nogen. Kritikere har stemplet det som et pyramidespil, men det passer ikke ind i definitionen. Som digitale penge fungerer den lige så godt ved 100 kr pr. mønt som ved 100.000 kr. pr. mønt. Den er over et årti gammel, og teknologien har vist sig at være meget sikker og pålidelig.
Desværre bruges Bitcoin i mange svindelnumre, som du bør være opmærksom på. Disse kan omfatte phishing og andre aktiviteter, såsom falske gaver og airdrops. Som en generel regel gælder: Hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det sandsynligvis et svindelnummer. Giv aldrig dine private nøgler eller din seed-frase til nogen, og vær forsigtig med ordninger, der tilbyder at mangedoble dine penge med en lille risiko på dine vegne. Hvis du sender dine mønter til en svindler eller til en falsk giveaway, vil de være tabt for evigt.
Er Bitcoin en boble?
I løbet af de mange stigninger i Bitcoin-prisen, var det almindeligt at se folk henvise til Bitcoin som en spekulationsboble. Mange økonomer har sammenlignet Bitcoin med perioder som tulip mania eller dot-com-boomet.
På grund af Bitcoins unikke natur som en decentraliseret digital vare er prisen helt dikteret af spekulation på det frie marked. Så selv om der er mange faktorer, der driver Bitcoin prisen, påvirker de i sidste ende markedets udbud og efterspørgsel. Da Bitcoin er sjælden og følger en streng udstedelse plan menes det, at efterspørgslen på længere sigt vil overstige udbuddet.