Hvad er NFT? Guide til non-fungible tokens

Giv os noget kærlighed og del artiklen :)

Non-fungible tokens eller forkortet NTF er den hotteste trend i de seneste par måneder. Her er alt, hvad du har brug for at vide om dem.

Med oprettelsen af Bitcoin tilbage i 2009 ville Satoshi Nakamoto nok aldrig have gættet, at verden ville købe digitale, samlerbare CryptoKitties, Punks, Hashmasks, kendismusik osv.

Men alle de ovennævnte gjorde brug af en helt ny Ethereum-standard til identifikation af unikke aktiver på sin blockchain – ERC-721, bedre kendt som løsningen til oprettelse og overførsel af ikke-fungible tokens.

Hvad er et ikke-fungibelt token (NFT)?

Vi kan beskrive en NFT som et kryptografisk token, der entydigt definerer et aktiv. Det kan både repræsentere et digitalt aktiv som f.eks. et billede, men det kan også spore reelle aktiver som f.eks. et hus eller en bil eller en sang. Da man kan definere aktiver entydigt, betyder det, at man også kan bevise ejerskab over disse aktiver og desuden bevise deres ægthed.

Du undrer dig måske over, hvorfor vi har brug for ikke-fungible tokens til entydigt at spore aktiver? Problemet med almindelige tokens, der er oprettet ved hjælp af ERC-20-standarden, er, at de er delbare og kan udveksles.

Vi ønsker ikke denne egenskab til at spore unikke aktiver. Det ville betyde, at du kan dele dit digitale billede eller din fysiske bil op i forskellige tokens og distribuere dem. Det ville modvirke hele formålet med ikke-fungible tokens, da man kun ønsker, at ét af dem peger på et enkelt aktiv. Hvis vi kan lave kopier af tokens, bliver det desuden umuligt at definere dem entydigt.

Af denne grund løser ikke-fungible tokens problemet med udskiftelighed. Et almindeligt ERC-20-token kan udskiftes med et hvilket som helst andet ERC20-token. Igen, ERC-721 tager fat på netop denne egenskab. Derfor sporer hvert NFT-token et forskelligt aktiv og kan ikke udskiftes med et andet aktiv.

Lad os for at give dig en bedre forståelse tage et eksempel på fungibilitet. Fungibilitetsegenskaben har størst betydning for digitale valutaer som Bitcoin. Det giver folk mulighed for frit at handle Bitcoins med hinanden, da det er ligegyldigt, hvilken Bitcoin du ejer.

Men når vi anvender fungibilitet på digitale aktiver, ville det betyde, at brugerne frit kan handle dem, og vi kan ikke bevise ejerskab af aktivet, da du kan udveksle dem med ethvert andet aktiv. Det er et problem, hvis vi ønsker at identificere aktiverne entydigt. Af den grund er der blevet skabt ikke-fungible tokens.

Hvad er kendetegnene ved non-fungible tokens?

Vi har allerede diskuteret betydningen af ikke-fungibilitet for NFT’er. Lad os tage et kig på følgende tre egenskaber, der gør NFT’er så eftertragtede – entydighed, sjældenhed og udelelighed.

Unikhed

Vi har allerede diskuteret betydningen af entydighed. NFT’er giver dig mulighed for at definere et aktiv unikt ved at levere metadata, der beskriver aktivet og adskiller det fra andre aktiver.

Et projekt som Decentraland sælger f.eks. virtuelle jordstykker. For at definere hvert stykke jord unikt består metadataene af virtuelle koordinater og jordens egenskaber, f.eks. hvor stor en procentdel af jorden der er dækket af græs, eller hvilke bygninger den har.

Sjældenhed

Sjældenhed, også kaldet sjældenhed, er et element, der gør NFT’er populære. Med en traditionel ERC20 kan tokenudviklere frit definere grænserne for tokenet. Lad os sige, at du ønsker en forsyning på 1.000.000.000 tokens? Ja, det er muligt. Ønsker du flere tokens? Du skal bare øge det samlede udbud i din smartkontrakt (forskellige algoritmer sætter forskellige regler for denne mulighed eller forbyder den helt).

Med NFT’er er det ikke muligt at skabe nye aktiver i det uendelige. Rarity sørger for, at du kun kan definere hvert aktiv én gang på blockchainen, hvilket gør NFT’er så eftertragtede blandt samlere.

En anden kan ikke registrere det samme aktiv for anden gang, hvilket gør aktiverne sjældne. Med andre ord giver sjældenhed værdi til NFT’er, så længe folk ønsker at bruge penge på dem. For at vende tilbage til Decentraland-eksemplet kan man virkelig eje et stykke jord i et spil og handle med det ligesom med et rigtigt stykke jord.

Udelelighed

Endelig kan man ikke dele NFT’er. Du kan f.eks. eje en hel bitcoin. Men hvis du ikke har penge nok til at købe en hel bitcoin, kan du dele en bitcoin op i mindre værdier og købe 1/10 af en bitcoin. De denominerede enheder af bitcoin er kendt som satoshis.

For at udvide dette eksempel, ønsker du ikke at tillade brugerne at købe 10% af en togbillet. Med andre ord, hvis Bitcoin havde ikke-fungible egenskaber, ville du kun kunne købe en hel bitcoin.

Hvordan fungerer NFT?

Som nævnt før, introducerede Ethereum ERC-721-standarden, der giver udviklere mulighed for at definere unikke aktiver. Den blev færdiggjort den 24. januar 2018 og definerer funktionerne for Ethereum-kontrakter, der skal overholde den. ERC721-metadata-kontrakten er dog meget mere interessant for os, da den virkelige magi sker her.

Vi kan give både et navn og et symbol for den NFT, som vi ønsker at definere. Desuden skal vi angive en URI, der peger på en JSON-fil, som beskriver NFT’ens unikke egenskaber. En JSON-fil er en anden form for datanotation, hvor vi holder styr på egenskaber som navn, beskrivelse og billed-URL for yderligere at definere NFT’en.

Hvorfor har vi brug for NFT?

NFT’er er meget praktiske for digitale økonomier. Spilindustrien er f.eks. hjemsted for mange mikroøkonomier. Tag blot et kig på spil som CS:GO, League of Legends eller Fortnite: Battle Royale. Hvert af disse spil er vært for en økonomi med aktiver i spillet, som kan handles mellem spillerne. Spillerne modtager ofte in-game-aktiver for at vinde et spil, f.eks. skins til deres avatar eller klistermærker til deres våben.

Kilde: CSGO Markedsplads

Her er spillerne villige til at betale penge for at få et smukt skin, der kan forbedre deres spiloplevelse. Spillerne ejer dog ikke rigtig disse aktiver, og ofte kan spillet stadig kontrollere prisen for aktiver i spillet eller foretage ændringer i et bestemt skin, hvilket kan få prisen til at falde kraftigt. Dette er tidligere sket med CSGO-skins.

For at undgå dette:

“NFT’er er et godt anvendelsesområde for spiløkonomier, så digitale aktiver ikke kan ændres, knapheden kan kontrolleres, og spillerne kan handle med disse digitale aktiver.”
Dette ville endda åbne op for muligheden for at skabe inter-game-økonomier, hvor et våben eller et avatar-skind kan bruges på tværs af forskellige spil.

Desuden drager den decentrale identitetsbevægelse også fordel af NFT’er, da du kan knytte fysiske ejendomme såsom dit hus eller din bil til din decentrale identitet, hvilket bliver et ægte bevis på ejerskab, hvor du kan overføre aktiver uden tillid på et globalt marked.

For at opsummere er her en kort liste over mulige repræsentationer for NFT’er:

Samlerobjekter
Kunst: både fysisk og digital
Genstande i spillet, såsom skins eller klistermærker
Genstande i en virtuel verden, f.eks. et stykke jord
Aktiver i den virkelige verden, f.eks. biler eller huse
identitetsrelaterede egenskaber, f.eks. certificeringer eller medicinsk historie.
Lad os nu liste fem populære projekter, der anvender NFT’er.

Hvilke projekter bruger aktivt NFT’er?

Der er mange projekter, der har indført NFT’er. Lad os se på nogle af de mest fremtrædende projekter, der gør brug af denne teknologi.

CryptoKitties

Det er umuligt ikke at tale om CryptoKitties, da dette var det første tilfælde af anvendelse af NFT’er, der ramte mainstream-medierne. Dens koncept er tæt forbundet med konceptet for Pokemon Go. I stedet for at samle Pokemons, der hver især har unikke egenskaber, kan du samle digitale kryptokatte, der kommer med bestemte egenskaber. Ved at avle katte kan du skabe nye katte og dermed opdage nye egenskaber.

Kilde: CryptoKitties tutorial

Decentraland

Decentraland er en virtual reality-verden, hvor du kan eje et stykke virtuel jord. Spillet giver dig mulighed for at videreudvikle dit stykke jord eller bygge ting oven på det. Alle disse oplysninger er gemt i metadataene i din NFT. Vigtigst af alt giver spillet dig mulighed for at handle virtuel jord med andre spillere, så du kan skabe store virtuelle fællesskaber.

Gods Unchained

Kan du huske at spille kortspil og udveksle dem med dine venner, f.eks. Yu-Gi-Oh? Nogle samlere gik så langt som til at sætte kort på eBay eller andre online markedspladser for at supplere deres samling. Som du kan se, var det ikke let dengang at bytte og samle kort. Kortsamlere måtte håndtere forskellige usikkerheder –

Hvad sker der, hvis jeg betaler for et kort og ikke modtager det?
Hvad hvis det kort, jeg lige har købt online, er forfalsket?
Hvordan kan jeg bevise, at jeg ejer et kort, når jeg har købt det?
Gods Unchained har skabt et samlerkortspil, hvor kortene udstedes som NFT’er. Derfor løses alle ovenstående problemer, da ejerskabet af kortene kan overføres digitalt, og du kan verificere ægtheden af hvert enkelt kort. Desuden kan du hurtigt udveksle ejerskabet af kortene via en simpel Ethereum-transaktion.

NBA Top Shots

NBA Top Shots er uden tvivl en af de mest populære platforme for NFT’er, der er bygget på FLOW blockchain.

Det er et nyt koncept, hvor forskellige øjeblikke fra forskellige NBA-kampe bliver fanget og derefter slået ud til NFT’er. Der er forskellige tokens med en forskellig sjældenhed.

For eksempel er nogle øjeblikke kun udmøntet i nogle få NFT’er, mens andre – i tusindvis. Det er derfor, at nogle stiger kraftigt i værdi, da investorer oversvømmer markedet for at eje dem.

Mere interessant er det, at platformen hurtigt er steget til at blive en af de mest hypede, og hver pakke drop modtager tusindvis af mennesker på ventelisten, der er ivrige efter at deltage.

OpenSea Markedsplads for NFT’er

Til sidst er det værd at nævne OpenSea-markedspladsen, som gør det muligt at auktionere enhver NFT på platformen. OpenSea fungerer som en decentraliseret markedsplads, hvor handel sker via en smart kontrakt. Det giver dig mulighed for at handle mere end 200 typer NFT’er, herunder CryptoKitties, SuperRare-kunst, Gods Unchained-kort og endda Ethereum-domænenavne.

kilde: OpenSea Markedsplads

Hvordan køber man NFT’er?

Nu hvor du er klar over, hvad NFT’er er, skal vi se, hvordan du kan købe dem. Først og fremmest er der et par meget populære markedspladser, der blomstrer med volumen på NFT’er. En af dem er OpenSea, og den anden er Rarible.

Lad os se på, hvordan man køber en NFT på OpenSea. For at bruge dem begge skal du tilslutte en ERC-721-kompatibel tegnebog som MetaMask.

Kilde: OpenSea Markedsplads

Sådan ser platformens browsing-sektion ud. Som du kan se, kan du i venstre side finde forskellige kollektioner, som normalt er de mest populære.

Under hver NFT kan du se, hvor lang tid der er, indtil auktionen er afsluttet. I dette eksempel klikker vi på den første tilgængelige NFT – den med Wrapped MoonCat.

Kilde: OpenSea markedsplads

Sådan ser den specifikke NFT-købsside ud. Du har alle de nødvendige oplysninger lige foran dig. Dette omfatter prishistorikken (hvis der er nogen handelsdata), skaberen, en beskrivelse af NFT’en samt de aktuelle tilbud nedenfor. Herfra er der to muligheder.

For det første kan du købe NFT’en direkte til dens noteringspris. I dette tilfælde er det 0,9999 ETH. Hvis du ønsker at deltage i auktionen, skal du imidlertid “give et bud” ved hjælp af knappen nede nedenfor. Hvis dit tilbud accepteres, vil din konto blive debiteret, og du vil modtage NFT’en til gengæld for ETH’en.

NFT’er og mere

Hvordan lykkedes det så NFT’er at få værdi? Det er det samme som at spørge, hvorfor et bestemt maleri er vurderet til 1.000 euro. Hvorfor skulle du betale 1.000 dollars for et fysisk maleri, der lige så godt kan være forfalsket, når du kan eje et digitalt maleri, som du ved, at du er den eneste ejer af, og som du kan bevise dets ægthed.

I sidste ende afhænger værdien af en NFT af, hvor mange penge man er villig til at betale for den, ligesom det er tilfældet med alle andre samlerobjekter. Værdien er ikke iboende i selve genstanden, men tildeles snarere af folk, der anser den for værdifuld. Værdi er i bund og grund en fælles overbevisning.

Det er også interessant at bemærke, at nogle bestemte NFT’er er eksploderet i værdi. F.eks. blev Beeples NFT “The First 5 000 Days” solgt for hele 69 millioner dollars.

Sammenfattende kan man sige, at NFT’er har vundet stor popularitet og eksponering i de seneste år, da de fungerer som bevis for ejerskab og autenticitet af både digitale og fysiske genstande. Desuden giver NFT’er brugerne mulighed for at overføre ejerskab uden at have tillid til dem, hvilket eliminerer svindel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *